Den hidtil yngste Malko-vinder bliver ny chefdirigent for Aalborg Symfoniorkester

For første gang i otte år får Aalborg Symfoniorkester nu en chefdirigent, og der er tale om et både ungt og stort internationalt navn. Den 35-årige amerikaner Joshua Weilerstein var bare 21, da han som den yngste nogensinde i 2009 vandt den prestigefyldte danske Malko-konkurrence for unge dirigenter. I dag bor han i London, hvorfra han nyder en blomstrende karriere som gæstedirigent over hele kloden og har skabt tætte relationer med mange af verdens fineste orkestre og solister.

Joshua Weilerstein tiltræder som chefdirigent for Aalborg Symfoniorkester i en treårig periode fra sæson 2023-24, men allerede i næste uge kan det nordjyske publikum opleve ham dirigere torsdags-koncerten med Aalborg Symfoniorkester.

Han har tidligere dirigeret orkestret ved flere lejligheder – første gang i 2011, hvor Nordjyske Stiftstidende kvitterede med seks stjerner, og senest i 2021, hvor samme avis gav fem stjerner og blandt andet skrev: ”Weilerstein og symfoniorkestret gjorde ”Three Places” magisk og klangligt fascinerende at overvære”.

Også internationalt bliver Joshua Weilerstein rost for sin udtryksfulde og dynamiske tilstedeværelse på podiet og for sine både intense og bevægende præstationer, så ikke uden grund ser kunstnerisk chef ved Aalborg Symfoniorkester Tecwyn Evans frem til samarbejdet med en international dirigent af Weilersteins kaliber.

''Jeg er ubeskrivelig glad for, at Joshua vil slutte sig til vores musikalske familie her i Aalborg som vores nye chefdirigent. Han er en kunstner af højeste kvalitet, og det bliver inspirerende for os alle at få del i hans åbenlyse talent. Joshua har et særligt forhold til Danmark, efter han helt bemærkelsesværdigt vandt Malko-konkurrencen, så vi ser meget frem til, at vi i Nordjylland bliver en del fortsættelsen af ​​hans danske eventyr. Hans seneste koncert her tryllebandt os alle, så vi kunne ikke have fundet en bedre dirigent, som vi kan skrive det næste kapitel i orkestrets historie med. Vi fejrer vores 80. år i 2023, og det er passende, at Joshua slutter sig til os for at markere denne lejlighed som vores nye chefdirigent'', siger Tecwyn Evans.

Aalborg Symfoniorkesters engagement med Joshua Weilerstein er blevet muliggjort takket være en generøs bevilling fra Det Obelske Familiefond.

"Vi er glade for at bidrage til realiseringen af orkesterets ønske om at højne det kunstneriske niveau og tiltrække flere internationale solister og gæstedirigenter til Aalborg. Vi ser frem til, at Joshua Weilerstein indtager podiet som ny chefdirigent ved en række koncerter de kommende sæsoner til glæde for såvel nuværende som nye publikummer", udtaler John Amund Tønnes, der er direktør i Det Obelske Familiefond.

Udover sin omfattende internationale dirigentkarriere har Joshua Weilerstein også udviklet en meget populær og let tilgængelig podcast-serie om klassisk musik kaldet "Sticky Notes". Serien har over 2 millioner downloads i 165 lande, og med en ung profil som Weilerstein, vil orkestret kunne styrke sit målrettede arbejde med at tiltrække nye og yngre målgrupper.

Når Joshua Weilerstein slutter sig til orkestret i sæsonen 2023-24, vil han være dets første chefdirigent i otte år – den seneste, britiske Rumon Gamba, afsluttede sin kontrakt med orkestret i 2015. Nu glæder Weilerstein sig til at udfylde pladsen:

Jeg er så begejstret for at blive Aalborg Symfoniorkesters nye chefdirigent. Lige siden jeg vandt Malko-konkurrencen, har jeg haft et blødt punkt for danske orkestre, og det er helt ekstraordinært at skulle arbejde sammen med Aalborg Symfoniorkester og dets kunstnerisk chef Tecwyn Evans. De gange, jeg allerede har dirigeret orkestret, har jeg oplevet en helt speciel ånd, en smuk og frodig lyd og et ønske om at få det bedste ud af hvert eneste musikalske øjeblik. Det er en ære at blive chefdirigent for dette vidunderlige orkester, og jeg kan ikke vente med at komme i gang med vores samarbejde, udtaler Weilerstein."

Mere om Joshua Weilerstein
Med et repertoire, der spænder fra renæssancen til nutidig musik, kombinerer Joshua Weilerstein en dyb kærlighed til kanoniske mesterværker med et lidenskabeligt engagement i at afdække værker af underrepræsenterede komponister som Pavel Haas, William Grant Still, William Levi Dawson, Ethel Smyth, blandt andre.

Weilerstein var indtil for nylig i en syv-årig periode kunstnerisk leder for det schweizisk baserede kammerorkester Orchestre de Chambre de Lausanne og er i øjeblikket leder af det Boston-baserede Phoenix-ensemble. Hans virke som gæstedirigent har bragt ham kloden rundt og blandt mange orkestre, han har arbejdet sammen med, kan nævnes Oslo-Filmharmonien, DR SymfoniOrkestret, New York Philharmonic, Seattle Symphony, Royal Liverpool Philharmonic og London Philharmonic.

https://joshuaweilerstein.com/
https://intermusica.co.uk/artist/Joshua-Weilerstein
https://www.facebook.com/joshuaweilerstein
https://www.instagram.com/joshuaweilerstein/
https://stickynotespodcast.libsyn.com/

Næste koncert i Aalborg
Når Joshua Weilerstein torsdag 27. oktober kl. 19.30 – denne aften stadig i egenskab af gæstedirigent – står på podiet foran Aalborg Symfoniorkester, er det med følgende program:

Bach: Musikalisches Opfer (ork. Anton Webern)
Penderecki: Koncert for horn og orkester - “Winterreise”. Solist: Erik Sandberg
Pause
Brahms: Klaverkvartet (arr. Arnold Schönberg)

Foto: © Paul Marc Mitchell

Joshuaw