Wiener Philharmonikerne

Når et orkester af den absolutte verdenselite er på programmet, er det nærmest omsonst med en introduktion, men Musikkens Hus er stolt og fuld af forventning, som bare venter på at blive forløst, når det 175 år gamle Wiener Philharmonikerne indtager vores Koncertsal. Det bliver ikke større.
mh_wiener_philharmonikerne.jpg
30. april 2018 kl. 19:30
Dkk. (1) 900,- (2) 750,- (3) 600 inkl. gebyr NB: Gavekort udstedt før 1. april 2016 kan ikke indløses online. Kontakt Billetkontoret på 60203000

Når Wiener Philharmonikerne indtager scenen, spiller de ikke bare smuk klassisk musik. De formidler følelser af den helt store slags. Udgangspunktet er derfor Ludwig van Beethovens motto i forordene til Missa solemnis: “From the heart, to the heart”. Og det er præcis hvad publikum kan forvente sig, når de sætter sig i de bløde, røde stole i vores koncertsal.

Om aftenens program

Ved dette års koncert kan publikum se frem til den altomfavnende og rodløse Bernstein og hans 1. Symfoni “Jeremiah” med mezzosopran Elisabeth Kulman. Den dengang kun 25-årige komponist skrev sin allerførste symfoni baseret på sin egen jødiske baggrund. Den skulle senere skænke ham New York Music Critics' Circle Award.

Efter Bernstein går turen til endnu en stor komponist langt forud for sin tid, Mahler. De smukke toner i hans 5. Symfoni, som er på programmet denne aften, skulle senere åbne mange filmentusiasters øjne, da den blev til filmmusik i ”Døden i Venedig” (1971) af Luchino Visconti.

Leonard Bernstein (1918-1990): 
Symphony nr. 1, ”Jeremiah” (1944)

1 Profetien
2 Vanhelligelse
3 Klagesang

Gustav Mahler (1860-1911):
Symfoni nr. 5 (1902)

I DEL

I afmålt tempo. Strengt. Som et begravelsesoptog
2 Stormfuldt bevæget, med største heftighed 

II DEL

3 Scherzo. Energisk, ikke for hurtig

III DEL

4 Adagietto. Meget langsom
5 Rondo-Finale. Allegro – Allegro giocoso. Frisk

PAUSE

Elisabeth Kulman, mezzosopran
Daniel Harding, dirigent
Wiener Philharmonikerne

Hele verdens symfoniorkester

I 175 år har Wiener Philharmonikerne haft en umådelig indflydelse på den europæiske musikscene inden for klassisk musik. Deres enorme engagement, kunstneriske standarder af højeste kabliber og store alsidighed placerer dem i den absolutte verdenselite blandt symfoniorkestre.  

Wiener Philharmonikerne spiller ca. 40 koncerter i Wien om året og 50 koncerter i de førende koncerthuse og til festivaller i hele verden. De har afholdt ”Wiener-Philharmoniker-Uger” i New York siden 1989 og i Japan siden 1993. De har deltaget i Salzburg Festivalen siden 1922, de er en permanent gæst ved festivalen ”Wiener Festwochen”, ”Mozart Ugen” i Salzburg eller og ”Luzern Festivalen”.

Orkestret organiserer Nytårskoncerten, som vi kender fra tv, og som i øvrigt transmitteres i over 90 lande, lige som de også står bag sommeraftenskoncerten ”Schönbrunn” i den stemningsfulde park omkring Schönbrunn paladset, som hvert år overværes af et publikum på op til 100.000.

Lang vej til medlemsskab

For at blive medlem af Wiener Philharmonikerne skal man have spillet i Wiener Staatsopers orkester (oprindeligt hof-operaorkester) og først efter en 3-årig prøveperiode, kan man ansøge om optagelse i Wiener Philharmonikerne. 

Om dirigenten

Aftenens dirigent er Daniel Harding. Hans vej til at dirigere nogle af verdens bedste orkestre er lige så usædvanlig, som den er hurtig. Som 21-årig dirigerede han første gang Berlinerfilharmonikerne, og samme år blev han den hidtil yngste dirigent nogensinde til at dirigere en koncert ved The Proms. Det hele uden nogensinde at have modtaget nogen formel dirigentuddannelse. Han har været chefdirigent gennem ti år for Det svenske radiosymfoniorkester og er i øjeblikket chefdirigent for Orchestre de Paris, hvor han dog netop har meddelt, at han stopper med udgangen af næste sæson.

Bemærk: Daniel Harding afløser Zubin Mehta, der måtte melde afbud grundet sygdom.

 

Nyhedsbrev

Få musik og kultur direkte i indbakken.

Vi giver dig en forlomme og sørger for, at du får nyheder, konkurrencer, eksklusive presales og andet godt.

Det er uforpligtende at modtage nyhedsbrevet, og du kan til enhver tid afmelde det igen.